Minder snel maar super gemotiveerd

Op de Amelandlaan in Heerenveen is een werkploeg van het bedrijf Van der Wal Bestratingen uit Sneek druk bezig met herbestrating. De nieuwe rioleringspijp ligt er al in. Nu is het aan de mannen van Van der Wal om de straat weer netjes dicht te maken. In de ploeg, die uit een vaste samenstelling bestaat, zijn twee Wajongers werkzaam.

Tinus Mulder (24 jr.)werkt al 3 jaar voor Van der Wal Bestratingen. Had hij in het begin moeite met bestraten, tegenwoordig staat hij zijn mannetje. Maar dat heeft wel even geduurd want Tinus leert en begrijpt minder snel en soms zit zijn motorische beperking in de weg. Daarentegen heeft hij zich wel ontwikkeld tot degene die elke ochtend de machines controleert. Dat doet hij heel secuur en hij voelt zich ook enorm verantwoordelijk. Kennis die hij heeft opgedaan bij de winterscholing van Van der Wal over machineonderhoud.

Ook Tjeerd Mester (17 jr.)heeft een Wajong-status. Hij loopt stage en doet met name hand- en span­diensten. Stenen sjouwen, zand scheppen en helpen daar waar nodig. Met zijn verstandelijke beperking kan Tjeerd niet alles, maar daar wordt rekening mee gehouden binnen het bedrijf. Tjeerd wil graag ‘gewoon’ behandeld worden, net als iedereen.

Leermeester Thierry Boeijenga (23 jr.) is trots op zijn jongens. “Ze willen graag leren en zijn erg gemoti­veerd. Dat is ook de beste insteek, immers je doet het voor jezelf.” Met een beetje extra aandacht, iets vaker uitleggen en een rustige benadering van de leermeester, werken ook Tinus en Tjeerd met plezier in de bouw.

Ondertussen werken Tinus, Tjeerd, Thierry en de andere ploegmaten verder door, zodat de Amelandlaan er binnenkort weer keurig bij ligt.